De Kracht van gevoelig ZIJN

Anders voelen

Heb jij wel eens het gevoel dat je anders bent dan anderen om je heen? Dat je soms moeilijk aansluiting kan vinden en dat op jezelf betrekt? Dat jij niet zo goed bent dan anderen en niet voldoet aan verwachtingen van anderen? Je doet zo je best en je weet ook niet wat je anders moet doen. Vaak is er dan een gebeurtenis in je leven wat dat gevoel negatief bevestigd. Je wordt gepest, je wordt niet gekozen als er teams gevormd moeten worden of iemand maakt een opmerking die behoorlijk ”binnen” komt. Je bent je vertrouwen verloren…

Gedachten

Door de gedachten die je dan vormt vanuit dit gevoel heb je weinig zelfvertrouwen en een laag zelf beeld. Je bent steeds op je hoede. Je doet erg je best om erbij te horen en waardering van anderen te krijgen. Dat kost veel energie. Vaak zijn juist de gevoelige personen de dupe van pesten of ‘nare’opmerkingen. Je bedoelt het juist zo goed voor iedereen en je houdt juist niet van ruzie en boosheid. Om de vrede te bewaren zeg je maar niks en keer je naar binnen en trek je je terug. Waardoor juist de negatieve gedachten nog meer aandacht krijgen. Je gaat niet meer de verbinding met anderen aan om jezelf te beschermen om niet weer teleurgesteld te worden. Je trekt je letterlijk terug. Terwijl jij precies goed bent zoals je bent.

Gevoel en Gedrag

Door het gevoel dat je niet goed genoeg bent ga je je aanpassen of compenseren met bewijsdrang. Je voelt eigenlijk niet meer wat jij zelf nodig hebt om gelukkig te zijn. Je focus ligt op de buitenwereld. Je voelt ( onbewust) feilloos wat de ander ”nodig” heeft. Hooggevoelige personen voelen snel de stemming van een ander aan. Soms kan je dan niet eens meer voelen of dat wat je voelt van jou is of van de ander. Het negatieve gevoel gaat dan overheersen en krijgt de aandacht. Dat wat aandacht krijgt groeit…..maar dit gebeurt allemaal onbewust. Je gaat vervolgens heel hard je best doen in waar jij wel goed in bent. Maar dat is vanuit de intentie angst en dat kost veel energie.

Hoog gevoelig ZIJN

” Liefst 15 tot 20 procent van de bevolking is hooggevoelig. Het merendeel weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich vaak al sinds hun kindertijd anders, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Ze gaan er vanuit dat mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij. Ze vinden het tegelijkertijd logisch dat zij kunnen wat anderen kunnen, maar daardoor komen ze regelmatig in de problemen.”

Gevolg

Het gevolg kan zijn dat je ”vast” loopt omdat jij niet het tempo en de gedachten gang volhoudt wat de 80% van de mensen om jou heen wel heeft. Dat vast lopen is niet fijn want je denkt ik ben niet aardig, ik ben zwak en ik durf niks…..Als HSP ben je erg kwetsbaar voor sterke ( in jouw ogen) dominante personen. Door die dominantie ga jij je automatisch kwetsbaar opstellen en jezelf kleiner maken. Je bent steeds aan het geven aan de ander en je staat jezelf niet toe om te ontvangen.

 

Bewustwording en omdenken

Als je bewust bent van je gevoeligheid dan zal je zien dat er puzzelstukjes op de plek gaan vallen. Dan ga je jezelf, je gedrag en je gevoel begrijpen. Ook waarom je je zo intens en heftig kan reageren op situaties, triggers en emoties. Door te leren waar te nemen wat je voelt zonder oordeel, waarnemen wat van jou is en wat van de ander is. Loslaten wat jou niet meer dient en focus op wat jou wel blij maakt, op wat jij wel kan . Je kan nu door bewustwording een keuze maken. Soms kan je de situatie niet veranderen ,maar wel hoe jij er mee omgaat.

van Klacht naar Kracht

Als jij leert jouw grenzen te voelen, uit te spreken en daarmee verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf dan kan je van je klacht je kracht gaan maken. Je kent je kwaliteiten en je valkuilen. Je gaat goed voor jezelf zorgen vanuit zelfwaardering en zelfliefde. Daarmee verhoog je je eigenwaarde en bouw je aan een positief zelfbeeld. Je gaat bouwen aan een mooi en stabiel leven voor jou zelf. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor anderen zorgen. Je leven weer op de rit doordat je je kwaliteiten en je valkuilen kent. Trots ZIJN op wie JIJ bent.

Kwaliteiten van Hooggevoelige mensen

Je ziet details

Je kan zeer aandachtig en zorgvuldig je werk doen

Je hebt een groot empathisch vermogen

Je hebt fantasie en bent creatief

Je hebt gevoel voor de natuur

Je hebt problemen snel in de gaten en ziet oplossingen

Goede intuïtie

Je kunt genieten van de kleine dingen in het leven

Je hebt een goed ontwikkeld  bewustzijn

Je bent zorgzaam

Je neemt geen genoegen met een gemiddeld resultaat

Groot rechtvaardigheidsgevoel

Je kunt een inspiratie zijn voor anderen

Wandelcoaching

Wandelcoaching is ook zeer geschikt voor jongeren en jongvolwassenen.

Wil jij leren in jouw situatie, hoe jij om kan gaan met wat er is en wat jij voelt? Leren de focus te verleggen en leren wat de andere kant is en leren met angst om gaan, leren te kiezen en de stap naar vertrouwen te zetten? Leren om prettig gezelschap te zijn voor jou zelf? Zelfredzaam zijn en heft in eigen hand nemen. De regie zelf nemen over hoe jij omgaat met jouw emoties?

Ik loop graag een stukje op jouw pad mee en laat jou zien hoe de natuur als spiegel voor jou kan werken middels wandelcoaching.

De ervaring is dat je na een aantal wandelcoachgesprekken en of een wandelcoachtraject al handvatten hebt die je goed kan gebruiken in jouw situatie op weg naar meer geluk, vertrouwen en rust in jezelf en in je hoofd waardoor je je gelukkiger en tevredener voelt.

Informeer bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn voor een wandelcoachtraject via de werkgever.

Lieve groet, Ingrid