Omgaan met controle na kanker

 

Omgaan met controle na kanker.

 

Je bent klaar met de behandeling voor kanker, maar toch word je nog járen in de gaten gehouden. Zoals alles dubbel is, is controle ook dubbel. Aan de ene kant ben je net weer lekker bezig met ‘leven’ en heb je niet je focus op de controle voor de (borst-) kanker liggen en dat is fijn. Aan de andere kant heb je ervaren dat ‘’HET’’ er zomaar kan zijn (net als toen)en daarom zijn de controles belangrijk.

 

Net als toen momenten

 

Dat is verstandelijk goed te beredeneren maar onderliggend komt je gevoel daar ook bij kijken. En controle betekent een mammografie (net als toen), bloed prikken (net als toen) wachten in de wachtkamer (net als toen) en vervolgens wachten op de uitslag (net als toen)

Juist de ‘’net  als toen’’ momenten zorgen ervoor dat je terug gaat met je gevoel naar toen. Er is toch een associatie met toen…en toen was het niet goed. Dus heel logisch dat het ook spannend is.

Bij elke controle speelt die angst, die onzekerheid, die twijfel op. Het wachten op de uitslag van de foto is emotioneel steeds weer zwaar beladen. De handen van de dokter die je borsten, je oksels controleren, zijn bedreigend – stel je toch eens voor dat de arts wat vindt… Deze angst hoort erbij, je kunt die beter niet wegduwen. Wéés gewoon maar bang, en… voel de opluchting als het allemaal weer oké is!

 

Stil staan bij je gevoel

 

Door stil te staan bij je gevoel en bewustwording  van je gevoel heb je een keuze hoe je daarmee om kan gaan.

Hierbij een aantal tips vanuit mijn ervaring:

  • Ten eerste deel  met zo min mogelijk mensen dat je weer een controle hebt. Als je er steeds over praat dan trigger je jezelf en de mensen om je heen met dezelfde angsten en gevoelens van‘’toen’’.
  • Deel het wel met een paar mensen. Kies bewust om de rest van de mensen een berichtje te doen als je de uitslag hebt. Bespreek het met je huisarts als je het niet met je omgeving wil delen. Maar spreek het wel naar iemand uit!
  • Wat ook werkt is dat je begrip hebt voor jezelf en wat je voelt. Neem  gevoelens zoals angst en onzekerheid waar zonder invulling en zonder oordeel en geef jezelf begrip hiervoor.
  • Leer naar jezelf te kijken met vertrouwen en met angst. Ook hier beide kanten/ emoties er laten zijn. Je kan de zin gebruiken: ‘Ook al voel ik angst, ik kies voor vertrouwen’

Door stil te staan bij wat je voelt sta je stil bij het moment. Sta je stil bij wat er is. Door stil te staan zie je beter. Dan zie je dus ook dat je een keuze hebt. Je kan het je zo voorstellen dat je op een rotonde rijdt met 4 afslagen. Als je niet bewust kijkt rij je dus maar rondjes door op die rotonde…door bewustwording zie je dat er meerdere afslagen zijn, meerdere keuzes waar je naar toe kan…de keus is aan jou welke je neemt. En je kan het niet fout doen want het is jouw keuze op dat moment. Misschien maak je een jaar later een andere keuze, dat is onderdeel van je proces van omgaan met kanker en de onderzoeken die daarbij horen.

 

Afleiding en focus verleggen

 

Wat ook helpt is afleiding zoeken. Als je aan de uitslag denkt en je voelt angst? Doorleef de angst, het hoort erbij, geef jezelf begrip, het is logisch. Leg vervolgens je focus op wat anders. Op werk, sport, natuur, hobby, muziek of wat dan ook. Kies er bewust voor om dat te doen.

 

Dankbaarheid

 

En als laatste de tip: Sta elke dag even stil bij de dingen waar je dankbaar voor bent. In elke dag zit namelijk iets goeds, hoe klein het ook is. Dan creëer je een goed gevoel ondanks alles wat er nog meer is. Dankbaarheid geeft vertrouwen, geeft levensvreugde, geeft verbinding en leert je de focus leggen op : Wat gaat wel goed!

 

De natuur als metafoor /spiegel.

 

Als wandelcoach gebruik ik de natuur als spiegel. Soms ben je onrustig. In de natuur kan je ontspannen. Je ziet van alle moois om je heen en je hoort de vogels en voelt de wind en de zon. Op zo`n  moment kan je als je bewust voelt en luistert, de negatieve energie van je af laten glijden. Als voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring : Ik liep buiten zag ik een hele mooie oude dikke boom, goed geworteld, prachtig in het blad en vol met vertakkingen. We keken ernaar en ik zei: kijk er is 1 dikke tak afgezaagd bij deze boom…geamputeerd….en ondanks dat staat deze boom te staan wie hij is, met veel pracht en praal. Deze boom heeft vele hete zomers, heftige herfst stormen, koude winters en diverse natte lentes doorstaan met alle ups en downs… en nog steeds is hij er. En ik dacht goh wat laat deze boom mij zien… ook al ben ik geamputeerd, ook al heb ik alle stormen in de behandeling van kanker meegemaakt, mijn wortelgestel is goed en ik kan dit aan. Ik voelde een gevoel van kracht en vertrouwen en dat voelde goed!

 

”Vertrouwen is geloven dat je een kracht bezit groter dan je angst”

                          

 

Wandelcoaching

 

Wil jij leren in jouw situatie, hoe jij om kan gaan met wat er is en wat jij voelt? Leren de focus te verleggen en leren wat de andere kant is en leren met angst om gaan, leren te kiezen en de stap naar vertrouwen te zetten? Leren om prettig gezelschap te zijn voor jou zelf? Zelfredzaam zijn en heft in eigen hand nemen. De regie zelf nemen over hoe jij omgaat met jouw emoties?

Ik loop graag een stukje op jouw pad mee en laat jou zien hoe de natuur als spiegel voor jou kan werken middels wandelcoaching.

De ervaring is dat je na een aantal wandelcoachgesprekken en of een wandelcoachtraject al handvatten hebt die je goed kan gebruiken in jouw situatie op weg naar meer geluk, vertrouwen en rust in jezelf en in je hoofd waardoor je je gelukkiger en tevredener voelt.

Informeer bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn voor een wandelcoachtraject via de werkgever.

Lieve groet, Ingrid

 

Heb jij behoefte aan een goed gesprek tijdens een wandeling? Neem vrijblijvend contact op of bel met Ingrid 06-30842414

Lieve Groet, Ingrid Hulscher