Knakken, knikken, breken….doorleven …omdenken, anders denken en anders voelen.

Als er iets heftigs gebeurt in je leven zoals o.a. ziekte, financiële problemen, overlijden, ontslag of iets anders  waardoor je gebroken bent, je geknakt voelt en er een knik zit in de positieve verbinding met jezelf dan is het soms lastig om de andere kant te zien en om positief te denken. Maar achter de knik verschuilt zich vaak ook wat moois, alleen dat zie je nog niet door de emotie.

 

 

Emoties

Je voelt je verdrietig, boos en angstig en dat kan heel verlammend werken oftewel het werkt juist niet…Je kan niet meer voelen wat dan de juiste keus is en je kan niet meer voelen wat je nodig hebt om de situatie te veranderen of hoe ermee om te gaan. Een knak is best definitief en soms niet meer te repareren, maar heeft ook mooie kanten. Een knik daarentegen is soms weer om te buigen en een breuk is soms te lijmen.

 

Uitspreken en doorleven

Wat mij dan helpt is om 1 of 2 mensen in vertrouwen te nemen en uit te spreken wat je voelt, wat je denkt en waar je tegen aan loopt. Doordat je je uitspreekt geef je jezelf de ruimte om je emoties er te laten zijn. Dat kan middels huilen, boos zijn of juist je angst uitspreken. Door uitspreken en je emoties er te laten zijn, doorleven (kan soms wel even de tijd nodig hebben), creëer je ruimte. Vaak kan de ander (die niet direct emotioneel betrokken is in jouw probleem) goed luisteren en als de ‘’kop’’ eraf is je feedback geven hoe je de andere kant kan zien. Als je niet iemand hebt op dat moment waar je je emoties bij kwijt kan, schrijf het dan op. Schrijf alles van je af wat je denkt en voelt. Dan is het uit je hoofd en op papier..gooi het papier daarna weg om zo ook ruimte te maken. Maar geef en gun jezelf ook de ruimte om het te doorleven, emoties mogen er zijn.

 

Omdenken en relativeren

Een knak, knik of breuk kan voor iedereen anders zijn en op een ander vlak. Nadat je je emoties doorleeft hebt is het goed om lekker naar buiten te gaan, de natuur in. De natuur ontlaad en laad ook weer energie op.

In je hoofd kan je nu beginnen met omdenken, relativeren en onderzoeken wat kan wel.

Als je je situatie niet kan veranderen, kan je wel veranderen hoe je ermee omgaat. Als je in gevecht blijft tegen dat wat is, verlies je de strijd en verlies je veel energie met vermoeidheid als gevolg. Soms is het in je hoofd erger dan dat het werkelijk is. Door te leren waarnemen zie je ook het mooie achter de breuk en kan je verder leren kijken dan alleen die breuk.

 

Focus

Acceptatie komt na doorleven van je emoties. Nu ben je ook weer in staat om zelfredzaam te zijn en zelf je focus te verleggen naar wat kan wel, wat wil ik wel en wat kan ik NU doen.

Dat kan je doen door simpelweg aandacht  te geven aan: wat gaat er goed? Wat zijn wel mogelijkheden en kansen? Maar ook door bewust je zintuigen te gebruiken: wat zie ik Nu, wat hoor ik Nu en wat voel ik Nu. Leg je aandacht op wat je ziet,voelt en hoort in de natuur. Dat wat je aandacht geeft groeit. De blokkade is weg en de energie van het creatief en positief denken kan weer stromen. Er komt letterlijk ruimte in je hoofd en in je lijf. Je voelt je weer blijer en energieker.

 

Dankbaarheid

Vervolgens benoem je bewust waar je allemaal dankbaar voor bent. Vaak zeggen ze denk groot! Maar in dit geval denk klein: dankbaar voor de nieuwe dag, dankbaar voor mijn familie, dankbaar voor mijn dieren, dankbaar voor leuke collega`s of die glimlach van de persoon die je net tegen kwam.

 

Zonder donker geen licht, zonder dag geen nacht en zonder verdriet geen vreugde.

Alles heeft 2 kanten en als je in de donkere kant zit onderzoek zelf of vraag hulp bij het weergeven van de andere/lichte kant van jou donkere stuk.

Zodra je dat helder hebt, geniet je van de schaduw in de hete zon, geniet je van de mooie herfstkleuren ook al vallen de blaadjes af, geniet je van de winter ondanks de kou en geniet je van de opbloeiende lente waarin je na loslaten weer nieuwe kansen krijgt om volop te bloeien en te stralen in jouw eigen kracht!

 

Wandelcoaching

 

Wil jij leren in jouw situatie, hoe jij om kan gaan met wat er is en wat jij voelt? Leren de focus te verleggen en leren wat de andere kant is en leren met angst om gaan, leren te kiezen en de stap naar vertrouwen te zetten? Leren om prettig gezelschap te zijn voor jou zelf? Zelfredzaam zijn en heft in eigen hand nemen. De regie zelf nemen over hoe jij omgaat met jouw emoties?

Ik loop graag een stukje op jouw pad mee en laat jou zien hoe de natuur als spiegel voor jou kan werken middels wandelcoaching.

De ervaring is dat je na een aantal wandelcoachgesprekken en of een wandelcoachtraject al handvatten hebt die je goed kan gebruiken in jouw situatie op weg naar meer geluk, vertrouwen en rust in jezelf en in je hoofd waardoor je je gelukkiger en tevredener voelt.

Informeer bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn voor een wandelcoachtraject via de werkgever.

Lieve groet, Ingrid

 

Heb jij behoefte aan een goed gesprek tijdens een wandeling? Neem vrijblijvend contact op of bel met Ingrid 06-30842414

Lieve Groet, Ingrid Hulscher