De brug van angst en paniek naar vertrouwen

 

Plannen van het leven

Jij hebt  hele plannen met het leven en het leven blijkt andere plannen met jou te hebben….dat kan zijn door ziekte, door ontslag, door een overlijden van een naaste of een  andere ingrijpende gebeurtenis.

 

De Inslag

Het kan inslaan als een bom als je van de ene op het andere moment een ervaring hebt wat jou leven op de kop zet.  Je staat s morgens als een gezond mens op en diezelfde dag ben je ineens een ziek mens. Dat kan zijn door een diagnose van een ziekte, een fysieke gebeurtenis zoals een tia of hart- of herseninfarct. Een onverwachte operatie of een ongeval. Een ontslag iig iets wat je niet op je wensen lijstje in je leven had staan.

 

Het besef

Op dat moment of vlak daarna komt het besef dat je leven er anders uitziet dan je gedacht had of gepland had( voor zover je het kan plannen) Het besef dat je kwetsbaar bent, het besef dat je geen controle hebt over dat wat je overkomen is en het besef dat het meer met je doet dan je gedacht had of dat je wil. Het besef dat de ervaring als een donkere wolk boven je hangt.

 

Doorgaan

In je hoofd wil je ‘’gewoon’’ doorgaan maar je lijf zegt HO…dat gaan we niet doen. Dan ontstaat er een conflict in jezelf. Er komen gevoelens omhoog die groter zijn dan jij aankan. Angst en/of paniek gevoelens die met je op de loop gaan. Doordat de angst zo overheersend is voel je meer angst dan vertrouwen. Dat is een heel naar gevoel. De angst heeft grip op jou. Je merkt dat het ‘’doorgaan’’ niet meer zo vanzelfsprekend is en datgene wat je voorheen op de automatische piloot deed is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. De keuzes liggen op de weegschaal en de angst geeft raad….geen goed raad….en zo kan het zijn dat je angst gevoelens de baas zijn.

 

Wat kan je wel doen

Door naar de kern te gaan van je gevoel, kan je leren je  gevoel te vertalen. Als je vastloopt doordat je bijvoorbeeld paniekaanvallen hebt, ben je het vertrouwen in je lichaam kwijt. Je kan leren om de signalen van je lichaam weer te herkennen. We herkennen vaak wel de emoties blijheid en geluk maar angst en weerstand hebben we niet geleerd te onderzoeken. Er is iets in je geraakt dat de kwetsbaarheid en de betrekkelijkheid van het leven heeft laten zien. Hierdoor is het constant laveren tussen angst en vertrouwen. Loslaten van dat wat jou niet meer dient, loslaten is moeilijk en geeft soms pijn en een litteken. Net zoals een boom een tak los moet laten om verder te kunnen groeien. Maar juist daardoor is de boom krachtiger dan ooit en het litteken vormt de boom en vormt jou en toont jouw kracht.

 

 

Geluk is niet dat je geen problemen hebt, maar dat je weet hoe hiermee om te gaan.

Door je eigen patronen te leren kennen, je kwaliteiten maar ook je valkuilen, leer je dat je een keuze hebt en zelf de regie kan nemen over je gevoelens en emoties. Uitspreken waar je bang voor bent en relativeren. Kwetsbaarheid is kracht. In eerste instantie je kwetsbaar op durven stellen naar jezelf en vervolgens naar anderen. Bewust kiezen, bewust ja en bewust nee zeggen. De waarde van het leven herontdekken. Wat kost je energie en wat levert je energie op. Relativeren en weer met humor ( soms zelfspot) de luchtige kant bekijken.

 

Waarnemen

Leren kijken naar je gevoel, gedachten, lichamelijke klachten zonder oordeel, zonder afwijzing.

Mocht je toch weerstand voelen of (zelf-)afwijzing…wat het ook is dat je ziet en voelt bij jezelf, omhels het en neem het waar zonder oordeel van goed/fout of stom dat ik dit voel. Neem de natuur als voorbeeld en kijk naar wat je ziet. In de winter zie je een kale boom en dan is het logisch dat de boom nog niet in volle pracht staat want het is winter. Zo kunnen we ook naar ons eigen proces kijken. Als er iets heftigs gebeurt zit je ineens in de winter….het heeft tijd nodig om het weer lente te laten worden en vervolgens zomer waarin je weer kan bloeien en stralen.

 

Mild

Wees mild naar jezelf en kijk eens waar en hoe hoog  jouw lat ligt. Het is goed om grenzen te verleggen zodat je groeit en sterker wordt. Maar als je constant de lat te hoog hebt liggen raak je oververmoeid. Als je mild bent voor jezelf, je hebt begrip voor jezelf en je geeft jezelf dat wat jij nu nodig hebt om te groeien/herstellen dan is de tegenhanger van de gebeurtenis dat je er met een litteken sterker uit komt dan voorheen. Je weet en herkent je grens, je herkent je valkuil maar je herkent ook je kwaliteiten en je kracht. Daardoor kan je bewust kiezen en meer genieten en tevreden zijn.

 

Stappen zetten na kanker

Ontspannen in het Nu

Maak Verbinding met jezelf in het nu: Focus je op wat je NU aan het doen bent.

In het Nu leven en uit je hoofd zijn hoe doe je dat ? Focus je aandacht op wat je NU ziet, hoort, ruikt, proeft…Focus bijv. je aandacht op de natuur , de prachtige kleuren van het blad, op het eten koken, focus je aandacht op je lichaam, op je ademhaling etc. Door focus op NU kun je gewoon niet ergens anders aan denken als je bewust aandacht geeft aan het Nu.

Focus op het NU is ontspannen in het NU Wat jou kan helpen , is bewegen door wandelen, sporten, dansen, naar buiten gaan, naar buiten kijken als je niet kan bewegen.

 

Geef elke dag wat liefs door aan een ander en voel eens wat dat met je doet … deel en vermenigvuldig

 

Zelfliefde en gezond EGO-isme , beide mogen er zijn. Eigenwaarde … Goed zorgen voor jezelf vanuit liefde , dan voel je ook meer (positieve ) energie om te ZIJN wie jij bent en te zijn voor een ander. De zon gaat dan ook voor jou weer schijnen.

 

Dankbaarheid

Vaak zijn we druk in gedachten met het verleden of met de toekomst en vergeten we te genieten van wat er NU is. Als je af en toe even stil staat om te genieten van wat je NU allemaal hebt, ziet of voelt dan voel je dankbaarheid. Mooie uitdaging, soms moeilijk, soms goed te doen en soms ervaar je dat je kan dansen in de regen en ervaar je kleine geluksmomenten in een storm en soms ervaar je groot geluk in de zon.  Er is elke dag wel iets te benoemen waar je dankbaar voor kan zijn. Dankbaarheid geeft een geluksgevoel. Daardoor kan je beter omgaan met dat wat er is.  🍀❤️🍀 Als je moeite hebt om dat te voelen ga dan naar buiten. Wandel, fiets, sport of kijk naar buiten. De natuur helpt je te ontspannen waardoor je je beter gaat voelen.

 

De natuur als metafoor /spiegel.

 

Als wandelcoach gebruik ik de natuur als spiegel. Soms ben je onrustig. In de natuur kan je ontspannen. Je ziet van alle moois om je heen en je hoort de vogels en voelt de wind en de zon. Op zo`n  moment kan je als je bewust voelt en luistert, de negatieve energie van je af laten glijden. Als voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring : Ik liep buiten zag ik een hele mooie oude dikke boom, goed geworteld, prachtig in het blad en vol met vertakkingen. We keken ernaar en ik zei: kijk er is 1 dikke tak afgezaagd bij deze boom…geamputeerd….en ondanks dat staat deze boom te staan wie hij is, met veel pracht en praal. Deze boom heeft vele hete zomers, heftige herfst stormen, koude winters en diverse natte lentes doorstaan met alle ups en downs… en nog steeds is hij er. En ik dacht goh wat laat deze boom mij zien… ook al ben ik geamputeerd, ook al heb ik alle stormen in de behandeling van kanker meegemaakt, mijn wortelgestel is goed en ik kan dit aan. Ik voelde een gevoel van kracht en vertrouwen en dat voelde goed!

 

”Vertrouwen is geloven dat je een kracht bezit groter dan je angst”

                          

 

Wandelcoaching

 

Wil jij leren in jouw situatie, hoe jij om kan gaan met wat er is en wat jij voelt? Leren de focus te verleggen en leren wat de andere kant is en leren met angst om gaan, leren te kiezen en de stap naar vertrouwen te zetten? Leren om prettig gezelschap te zijn voor jou zelf? Zelfredzaam zijn en heft in eigen hand nemen. De regie zelf nemen over hoe jij omgaat met jouw emoties?

Ik loop graag een stukje op jouw pad mee en laat jou zien hoe de natuur als spiegel voor jou kan werken middels wandelcoaching.

De ervaring is dat je na een aantal wandelcoachgesprekken en of een wandelcoachtraject al handvatten hebt die je goed kan gebruiken in jouw situatie op weg naar meer geluk, vertrouwen en rust in jezelf en in je hoofd waardoor je je gelukkiger en tevredener voelt.

Informeer bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn voor een wandelcoachtraject via de werkgever.

Lieve groet, Ingrid

 

Heb jij behoefte aan een goed gesprek tijdens een wandeling? Neem vrijblijvend contact op of bel met Ingrid 06-30842414

Lieve Groet, Ingrid Hulscher