Wandelcoaching bij Herstel en Balans Oncologie

Wandelcoaching bij Herstel en Balans oncologie is een goed aanvullend medicijn. In dit geval gebruiken we de natuur als onderdeel van het medicijn. Eerst heb ik in het oncologisch centrum kennis gemaakt met mijn groep van zes personen waar ik mee ga wandelen.

 

Naar buiten

Doordat ik zelf ervaringsdeskundige ben kan ik goed aanvoelen begrijpen wat deze mensen doormaken. Daardoor ben ik 1 van hun en zetten we samen de stappen die gezet mogen worden deze dag.

 

Grenzen

Het thema van vandaag is grenzen. Waar ligt jou grens? Voel jij je grens en spreek je het uit naar de ander? Als je kanker hebt of hebt gehad zijn je grenzen anders dan voorheen. Je komt bijvoorbeeld terug op je werk, of op een verjaardag etc. en je ziet er goed uit, de buitenwereld ziet bijna niets meer aan jou. Maar binnen in jou is er veel verandert. Er is veel gebeurt zowel fysiek als emotioneel. Dus het is aan jou om je grenzen niet bij de ander neer te leggen,maar zelf je grens te leren voelen en uitspreken.

 

Delen en herkenning

Door al wandelend hierover te praten en het met elkaar te delen hebben we eerst besproken waar ”we” tegen aan lopen. Dat was vooral vermoeidheid, pijn, angst en  niet goed meer tegen prikkels kunnen. Bijvoorbeeld, drukke gelegenheden waar veel mensen en/of lawaai is, stress en deadlines bijv. op je werk. Door uit te spreken en je kwetsbaar op te stellen in een klein groepje voel je verbinding met elkaar. Door dit al wandelend te doen is het eerder bevrijdend dan beladen.

 

De Kracht van de natuur

Nadat we ontladen waren van alles wat ons dwars zat, ontstond er ruimte om anders te denken en anders te kijken naar dezelfde situatie maar dan van een andere (positieve ) kant. Wat heeft het hele proces met kanker je wel gebracht: Bijna iedereen benoemde meer verbinding met elkaar met familie en vrienden, ik kan meer genieten van kleine dingen, ik ben blij met wat ik heb, ik waardeer mijn leven meer. Als voorbeeld zagen we een boom, deze had enorm veel wortels en een grote kruin. Deze boom spiegelt dat als je goed geworteld/geaard bent dan kan je veel aan. Als je dat vertaald naar ons als mens, betekent het dat je niet alleen maar in je hoofd moet piekeren,maar ook ontladen zodat je je lichaam weer voelt. Dat kan door wandelen, sporten, fietsen, muziek luisteren en meedeinen, iig bewegen.

 

 Herstel en Balans oncologie

 

 

 

 

 

 

 

Je lichaam als positieve adviseur

Als je kanker hebt gehad, dan heeft je lichaam je in de steek gelaten. Door alle behandelingen heeft je lichaam een enorme opdonder gehad en voelt het anders dan voorheen. Wat je nu o.a. bij de wandelcoaching  bij Herstel en Balans oncologie weer mag leren is luisteren op een positieve manier naar je lichaam. Wat zijn de signalen waarmee je lichaam duidelijk maakt dat jouw grens bereikt is? leer de signalen van je lichaam te vertalen en dan is je lichaam weer je beste adviseur die je je maar kan wensen. Dat hebben we besproken en de aandacht op gevestigd.

 

Blij en ontspannen naar huis

Al met al zijn we een uur buiten geweest en hebben niet eens ver gelopen. Maar door juist af en toe stil te staan bij de dingen wordt je bewust. Buiten ontladen en vooral opladen en eindigen met de focus op wat heb ik wel, wat kan ik wel en waar mag ik dankbaar voor zijn? Dat geeft ondanks de situatie waar je in zit toch een ander gevoel. Een man benoemde: Ik dacht eerst nee wandelen, daar ben ik te moe voor…na de wandeling zei hij: Toen ik buiten kwam voelde ik al verschil en nu na de wandeling heb ik meer energie dan voor de wandeling. Het is goed om jezelf soms te ”dwingen” je blik te verruimen en een frisse neus te halen om daarna letterlijk alles vanuit een ander perspectief te kunnen zien en verder kijken dan het gevoel waar je op dat moment in zit. Dat je naast de wolken die er (mogen) zijn ook de blauwe lucht kan zien. Alles heeft 2 kanten…

 

 

Wandelcoaching

 

Wil jij leren in jouw situatie, hoe jij om kan gaan met wat er is en wat jij voelt? Leren de focus te verleggen en leren wat de andere kant is en leren met angst om gaan, leren te kiezen en de stap naar vertrouwen te zetten? Leren om prettig gezelschap te zijn voor jou zelf? Zelfredzaam zijn en heft in eigen hand nemen. De regie zelf nemen over hoe jij omgaat met jouw emoties?

Ik loop graag een stukje op jouw pad mee en laat jou zien hoe de natuur als spiegel voor jou kan werken middels wandelcoaching.

De ervaring is dat je na een aantal wandelcoachgesprekken en of een wandelcoachtraject al handvatten hebt die je goed kan gebruiken in jouw situatie op weg naar meer geluk, vertrouwen en rust in jezelf en in je hoofd waardoor je je gelukkiger en tevredener voelt.

Informeer bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn voor een wandelcoachtraject via de werkgever.

Lieve groet, Ingrid

 

Heb jij behoefte aan een goed gesprek tijdens een wandeling? Neem vrijblijvend contact op of bel met Ingrid 06-30842414

Lieve Groet, Ingrid Hulscher

 

 

  • Download hier mijn Gratis E-book

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.