Vermoeid? Voel je weer vitaal en spreek uit!

 

Is sterk zijn, sterk doen of zelfs je sterker voordoen dan je je voelt de juiste kracht? Houdt jij je emoties voor jezelf ?

Het kan werken als een overlevingsmechanisme om te dealen met dat wat er op dat moment speelt in je leven. Bijvoorbeeld bij een heftige gebeurtenis, schiet je na je emoties in een soort van modus: Ik ga dit doen! Je gaat ‘’het ‘’ aan om te strijden tegen dat wat er is. Je komt in een vechtmodus  en  door je gedrag wordt je bevestigd door de  buitenwereld die zegt: wat ben je toch sterk! Dat bekrachtigt je heel erg op dat moment om het aan te kunnen en strijdbaar te zijn met wat je te doen hebt. Of dat nu een behandeling van kanker is, of een scheiding, te druk op je werk of iets anders wat impact heeft op jou.…

 

Maar wat is dan eigenlijk kracht? Wanneer ben je krachtig? Ik ben er zelf achter gekomen dat ik heel krachtig was in moeilijke periodes, in de tijd daarna ook want dan wil je weer door met je leven ,maar op een gegeven moment kom je op een punt dat er toch emoties en gevoelens naar boven komen. Zelfs na tijden / jaren daarna.

 

 

Emoties

Maar dan is het heel lastig om dat te erkennen aan jezelf en aan anderen. Want je wil sterk zijn en je bent immers sterk! Daarnaast komt het feit, dat als je je emoties deelt of dat je iets spannend vindt, bijv. een controle mbt kanker of een ander onderzoek met uitslag, of dat je je werk niet aan kan, dat je je dan beter voordoet dan dat je werkelijk voelt. Je zegt het komt goed, je voelt angst. Je zegt ik kan dit alleen wel aan, maar je hebt behoefte aan delen. Maar als je deelt met mensen om je heen die je dierbaar zijn, dan maak je ze ongerust, dan ben je bang dat zij dezelfde angst weer gaan voelen dan toen. Dat wil je ze niet aandoen dus zeg je maar niks. Met als gevolg dat je je emoties wegdrukt en  ( soms bewust) blokkeert. of je bent bang dat anderen jou niet krachtig vinden.

 

Deze weg gedrukte emoties gaan zich opstapelen in je lichaam waardoor je nog meer klachten krijgt. Niet geuite emoties zetten zich ergens in je lichaam vast. Dat geeft klachten, daar krijg je last van en daardoor maak je je nog bezorgder om je gezondheid.

 

 

Uitspreken naar jezelf en anderen

Hoe lastig is het om werkelijk uit te spreken wat je werkelijk voelt. Ja ik voel angst, ja ik ben bang dat het misschien wel iets is wat niet goed is, ja ik kan het even niet aan, ja ik ben bang….uitspreken dat kan voelen als ”zeuren”, dat voelt als falen dat je het niet alleen kan, dat voelt als daar komt zij (weer) aan met haar angst, dit vul je zelf allemaal in met als gevolg dat je dus niks zegt tegen degene die je lief zijn of tegen je werkgever.

 

Je doet je sterker voor dan dat je bent en je denkt: Ik moet sterk zijn, alleen dan red ik het, alleen dan wordt ik niet afgewezen of gezien als klager of als lui of als ….. ( dit vul je trouwens zelf allemaal in). We denken en vullen zelf in wat de ander over ons denkt….. niet doen!: NIVEA oftewel: ‘’Niet Invullen Voor Een Ander’’

 

Kwestbaarheid en grens

 

Maar is het juist niet zo dat kwetsbaarheid kracht is? Je kwetsbaar opstellen door uit te spreken wat je voelt? Als je uitspreken nu eens gaat zien als kracht, als je gevoelens  nu eens gaat zien als kracht? Wat zou er gebeuren als jij je emoties en gevoelens deelt? Als jij voelt dat jouw grens bereikt is en je ”vol” loopt. Je kan wel steeds geven en er zijn voor anderen,maar zorg dat je je grenzen ziet. Een appelboom geeft je zijn appels,maar zijn stam en takken niet. Laat je ” appels/emoties/er ‘zijn’ voor anderen” op tijd los en verzorg je stam zodat je wel blijft staan en verder kan groeien.

 

 

 

Ergens op een moment komen je opgestapelde emoties eruit! Stel iemand vraagt expliciet aan jou:  Hoe gaat het met JOU? Luister maar eens naar het liedje van Maan: ‘’ ze lacht ,maar ze huilt’’ is de tekst . Zo Waar! zoveel mensen lachen terwijl ze van binnen huilen. Zeggen tegen anderen  lachend het komt goed,het gaat goed, terwijl je van binnen huilt van de spanning en /of angst.

 

Hoe moeilijk is het om uit te spreken vanuit kracht en niet vanuit slachtoffer gedrag. Dat is het conflict. Niemand wil vanuit een zeur of slachtoffer gedrag delen. Maar ieder mens heeft behoefte aan delen.

Omarmen

Wat als we allemaal iets meer gaan leren om te omarmen en uit te spreken hoe je je werkelijk voelt. Wat als jij uitspreekt en je kwetsbaar opstelt, dat je dan merkt dat je daarmee ook de ander ruimte geeft om ook te delen. Maken we het dan het leven voor elkaar niet wat mooier? Geven we elkaar dan meer ruimte dat alles er mag zijn zonder oordeel? Laten we iig proberen onszelf niet te veroordelen over wat je voelt.

 

Het is wat het is, als je emoties er laat zijn is het net als een wolk, het regent dan even heel hard en dan drijft het ook weer weg. Als je het steeds laat motregenen dan duurt het veel langer. Doorleef wat je voelt en spreek uit. Is voor mij ook nog steeds een uitdaging en hoort ook nog steeds bij het proces leven na kanker. Ook al ben ik nu bijna 8 jaar verder, er blijven triggers er blijven angsten en er blijven onzekerheden. Omarm wat je voelt, omarm wat er is, geef de strijd op en omarm…

 

 

Liefde voor jezelf en anderen

Als je wel uitspreekt zal je  merken dat het oplucht, dat er begrip is, dat er liefde is, dat er wederzijdse herkenning is en vooral dat er meer verbinding komt als je uitspreekt vanuit je hart, uitspreekt vanuit liefde en uitspreekt om verder te komen in je proces en je leven elke dag een beetje mooier te maken. Uiteindelijk gaat het erom dat je in liefdevolle en mooie verbinding bent met anderen en dat geeft een meerwaarde aan je leven en aan je gevoel.

Maak van je gevoeligheid je kracht ipv je klacht

 

Complimenten

Opgekropte emoties blokkeren, uitgesproken emoties geven ruimte. Ruimte maakt ook dat je weer in verbinding komt met jezelf en daardoor met anderen . Meer plezier, meer kracht en meer levensvreugde. Ik zou zeggen: probeer het eens uit en het is een mooie uitdaging voor ons allen in 2021.

Geef elkaar en jezelf eens een compliment als je uitspreekt en deelt. Delen geeft herkenning, delen geeft hoop, hoop geeft moed, moed geeft kracht en dan is de cirkel weer rond 🙂

 

 

Wandelcoaching

 

Wil jij leren in jouw situatie, hoe jij om kan gaan met wat er is en wat jij voelt? Leren de focus te verleggen en leren wat de andere kant is en leren met angst om gaan, leren te kiezen en de stap naar vertrouwen te zetten? Leren om prettig gezelschap te zijn voor jou zelf? Zelfredzaam zijn en heft in eigen hand nemen. De regie zelf nemen over hoe jij omgaat met jouw emoties?

Ik loop graag een stukje op jouw pad mee en laat jou zien hoe de natuur als spiegel voor jou kan werken middels wandelcoaching.

De ervaring is dat je na een aantal wandelcoachgesprekken en of een wandelcoachtraject al handvatten hebt die je goed kan gebruiken in jouw situatie op weg naar meer geluk, vertrouwen en rust in jezelf en in je hoofd waardoor je je gelukkiger en tevredener voelt.

Informeer bij je werkgever wat de mogelijkheden zijn voor een wandelcoachtraject via de werkgever.

Lieve groet, Ingrid

 

Heb jij behoefte aan een goed gesprek tijdens een wandeling? Neem vrijblijvend contact op of bel met Ingrid 06-30842414

Lieve Groet, Ingrid Hulscher